Kost- og måltidspolitik

Møllehusets mad og måltidspolitik er udarbejdet med baggrund i den mad og måltidspolitik, der er gældende for Vejle Kommunes dagtilbud og ud fra pædagogisk praksis, som giver mening for både børn og medarbejdere i Møllehuset. Desuden læner vi os op ad fødevarestyrelsens retningslinjer om det gode måltid.

Vi lægger stor vægt på at den stund, måltidet varer, er en stund, hvor børn og voksne har mulighed for at dyrke relationer, tale sammen og lære af hinanden. Børnene skal have mulighed for at lære sig færdigheder som for eksempel; at hælde op, spise med bestik, tage beslutning om hvad der skal på tallerkenen, holde bordskik, tale sammen, sende maden rundt og andet.
Færdigheder som er relevante i forhold til deltagelse i et måltid og forberedelsen der af.
Ved henholdsvis formiddags- og eftermiddagsmad serveres maden ofte på cafébasis ude eller inde.

Der tages naturligt hensyn til allergener og overfølsomhed for bestemte fødevarer, ligesom religiøse overbevisninger også kan indflydelse på, hvad det enkelte barn må spise. Nogle børn kan være kræsne og med det for øje, ved vi også at børn skal smage på mad op til 10 gange, før de bliver vant til smag og konsistens.
Det er forældrenes ansvar at samarbejde med os om dette.

Det vigtigste for Møllehuset er, at børnene tilbydes sund og varieret kost samt at børnene udvikler mad-mod; så når børnene præsenteres for noget mad, som de ikke har smagt før, vil de både være motiverede og nysgerrige for at smage, mærke og dufte til det og efterhånden også selv vælge det.

Vi har 30 – 60 % økologimærke. Dette giver frihed til at vælge de bedste, gerne årstidsbestemte råvarer indenfor en rimelig økonomisk opnåelig ramme uden at sprænge budgettet og samtidigt opretholde god variation i udvalg af fødevarer.

Børnene får mælk til morgenmaden. Vuggestuens børn tilbydes også mælk til frokost og derudover anvendes mælk i madlavningen; naturligvis ikke i mad til børn med overfølsomhed overfor mælk. Børnehavebørn tilbydes ikke mælk til frokost og mellemmåltider, da deres behov for mælkeprodukter dækkes på anden vis gennem eksempelvis ost, yoghurt, koldskål eller andet.

Der serveres varme måltider 3 gange ugentligt. Det kan spænde fra alt som for eksempel grød, suppe, bålmad og gryderetter samt ovnretter. 2 gange ugentligt serveres kold mad / rugbrød; gerne med lune retter.

Vi har ikke nul sukker politik, men forbruget af salt og sukker i maden begrænses og der lægges vægt på at bruge sunde og friske råvarer med færrest mulige tilsætningsstoffer.
Mad skal smage godt og det skal se pænt ud for at stimulere smags- og lugtesans.
Det er tilladt at spise en kage til fødselsdag og ved festlige lejligheder. Se i øvrigt særlig folder om fødselsdage.

I Møllehuset skal måltiderne være en del af læringsmiljøerne. Køkkenet er centralt placeret i huset; derfor er det helt naturligt at den køkkenansvarlige indgår i den daglige dialog med både børn, forældre og personale, når og hvor det giver mening.

Dagens måltider skal supplere hinanden. Det er i samarbejdet mellem Møllehuset og forældrene at børnene sikres god solid kost og får den næring, der skal til for at det enkelte barn trives og vokser, dannes og udvikler sig i den rigtige retning.
Forældre er altid velkomne til at henvende sig ved behov for vejledning eller idéer til mad og måltider i hjemmet.
Visuelt opslås ugens menuplan og vi samarbejder både med kommunes kostkonsulent og andre køkkenansvarlige medarbejdere i området gennem netværksværksmøder og sparring.